Reclamă

Momentul potrivit pentru aplicarea tratamentului cu sulfat de cupru sau piatra vanata asupra rosiilor din gradina este esential pentru rezultate optime. Primul tratament cu acest fungicid ar trebui aplicat la 3-4 saptamani dupa plantarea rasadurilor, protejand rosiile impotriva unui spectru larg de boli.

Sulfatul de cupru, cunoscut și sub numele de piatra vanata, este unul dintre cele mai vechi fungicide utilizate in practica agricola. Piatra vanata este o sare a cuprului obtinuta prin reactia cu acidul sulfuric, avand o culoare distinctiva albastruie. Cand nu este utilizat in agricultura si viticultura, sulfatul de cupru are diverse alte aplicatii, incluzand utilizarea ca germicid, agent de tratare pentru piele si textile si ca pigment in procesele de galvanizare.

Pentru a aplica tratamentul in mod eficient, este recomandat ca acesta sa fie efectuat intr-o zi fara vant si fara ploaie, preferabil dimineata devreme sau dupa-amiaza, pentru a evita temperaturile ridicate. Pentru prepararea solutiei de stropit, se amesteca o lingurita de sulfat de cupru in fiecare litru de apa utilizata. Este esential ca amestecul sa fie omogen si sa se utilizeze un vermorel pentru a aplica stropirea uniforma asupra rosiilor.

In timpul aplicarii tratamentului, este important ca utilizatorul sa se protejeze corespunzator pentru a evita iritatiile pielii si ale ochilor, cauzate de contactul cu piatra vanata. Se recomanda utilizarea ochelarilor de protectie, a pantalonilor lungi si a unei bluze cu maneci lungi.

Stropirea cu sulfat de cupru trebuie efectuata inainte ca rosiile sa infloreasca si dupa ce fructele s-au format, dar inainte ca acestea sa fie complet coapte. Dupa aplicare, este necesar sa se astepte un interval de 3-4 saptamani inainte de recoltare, asigurand astfel ca fructele nu sunt contaminate. Acest interval, cunoscut sub numele de timp de pauza, reprezinta perioada de timp necesara intre aplicarea ultimului tratament si recoltarea rosiilor pentru consum.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro