Reclamă

Scorţişoara, condimentul cunoscut pentru aroma sa distinctă, a demonstrat încă o dată că este mai mult decât un simplu ingredient în bucătărie, prin multiplele sale beneficii pentru sănătate. Nu doar că stimulează digestia, dar și ajută la slăbit, echilibrează glicemia, previne diabetul, distruge infecția cu Helicobacter Pylori, elimină maladia Alzheimer și chiar este anticancerigenă.

Administrată înainte de masă, sub formă de pulbere, scorţişoara funcționează ca un tonic pentru digestie, având un efect reglator. Este recomandată în caz de gastrită hiper și hipoacidă, combatând indigestia și anorexia nervoasă. În plus, după masă, aceasta reglează activitatea pancreasului și glicemia, ajutând astfel la menținerea unei stări de sațietate prelungite. Accelerează de asemenea digestia grăsimilor și stimulează activitatea tripsinei, enzima ce descompune proteinele în intestinul subţire, prevenind formarea în exces de ţesut adipos.

De asemenea, scorţişoara scade direct nivelul zahărului din sânge, stimulează şi reglează secreţia de insulină a pancreasului și îmbunătățește receptivitatea organismului la insulină. Studii clinice au demonstrat că o doză de 3-6 gr. pe zi de pulbere de scorţişoară scade glicemia cu 18-29%, iar la doza maximă, de 6 gr. pe zi, efectele antidiabetice se menţin și la 2-3 săptămâni după ce tratamentul a fost încheiat.

Scorţişoara este, de asemenea, un remediu puternic împotriva bacteriei Helicobacter Pylori, care cedează tot mai greu la antibiotice. Aceasta distruge și inhibă dezvoltarea bacteriei, prevenind astfel bolile pe care aceasta le poate produce în timp: gastrită, ulcerul gastro-duodenal și chiar cancerul gastric.

În materie de boli neurodegenerative, scorţişoara s-a dovedit a fi un aliat de nădejde. Doi compuşi din scorţişoara, aldehida cinamică și epicatechin, opresc procesul care declanşează maladia Alzheimer, conform studiilor realizate la Universitatea California din Santa Barbara. Alte studii, realizate în Israel în 2011, au arătat că administrarea zilnică de scorţişoară combate procesele degenerative de la nivelul creierului, ajutând la păstrarea funcţiilor cognitive intacte.

Scorţişoara are, de asemenea, efecte antitumorale puternice. Substanţele active din această plantă atacă celulele mutante, blocându-le proliferarea, fără a afecta celulele normale. Utilizată în mod regulat, aceasta poate preveni anumite forme de cancer, printre care cel gastric și intestinal, dar și limfomul malign și leucemia.

În plus, scorţişoară reglează activitatea gastrică, elimină microbii care produc miros urât și îndepărtează direct mirosurile neplăcute, fiind astfel un remediu eficient împotriva halenei.

În ciuda beneficiilor sale multiple, scorţişoara nu este recomandată în timpul sarcinii și alăptării.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro