Reclamă

ANAF a anunțat recent desfășurarea unui program de conformare care vizează persoanele care prestează activități de înfrumusețare și întreținere corporală. În cadrul acestui program, instituția își propune să crească gradul de informare a contribuabililor care obțin sau care intenționează să obțină venituri din aceste activități.

Conform ANAF, „o informare adecvată va conduce la creșterea nivelului de conștientizare a obligațiilor fiscale ce derivă din obținerea unor astfel de venituri și va reduce riscul penalizărilor/amenzilor în cazul unor controale sau inspecții fiscale”.

Grupurile vizate de acest program sunt persoanele care obțin venituri din acest gen de activități, cum ar fi persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI), întreprinderi familiale (ÎF), persoane care au absolvit școli de profil și alte persoane identificate din surse deschise. De asemenea, sunt incluși și angajatorii care activează în domeniu, furnizori de formare profesională, printre alții.

ANAF a anunțat că va publica materiale informative pentru aceste categorii de contribuabili, precum și organizarea de seminarii web pe tema „Completarea și depunerea Declarației Unice (Formular 212)”. Contribuabilii care au nevoie de asistență în domeniul fiscal pot contacta Call-Center-ul ANAF la numărul 031.403.91.60.

Pentru cei care activează în acest domeniu, este obligatorie plata impozitului pe venit și, în funcție de plafoanele raportate la salariul minim, a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Salariul minim luat în calcul în 2024 pentru veniturile aferente anului 2023 este de 3.000 de lei. Plafoanele pentru plata contribuțiilor, în funcție de veniturile anuale, sunt următoarele:

  • Pentru venituri între 18.000 – 36.000 lei/an, CAS este zero (fiind opțional) și se plătește CASS în valoare de 1.800 lei.
  • În cazul veniturilor între 36.000 – 72.000 lei/an, CAS este 9.000 lei, iar CASS de 3.600 lei.
  • Dacă veniturile depășesc suma de 72.000 lei/an, se achită CAS în valoare de 18.000 lei și CASS de 7.200 lei.

Impozitul pe venit rămâne constant, având valoarea de 10%.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro