Reclamă

Cozonacul, un element tradițional pe masa de sărbătoare a românilor, necesită atenție la detalii pentru a fi preparat perfect, în special în ceea ce privește durata de coacere și temperatura corectă, conform experților patiseri.

Răspunsul la întrebarea „cât timp trebuie să stea la cuptor și la câte grade” cozonacul variază în funcție de tipul de cuptor. Pentru cuptoarele electrice, recomandarea este să setați timpul la 50 de minute, la o temperatură de 185 de grade Celsius, cu căldură doar de jos, pe al doilea grătar începând de jos. În cazul cuptoarelor pe gaz, cozonacul ar trebui lăsat tot 50 de minute, pe cel mai de jos grătar, la o temperatură medie.

După această perioadă, expertii recomandă efectuarea testului cu scobitoarea. Dacă scobitoarea iese umedă de aluat, cozonacul nu este gata și trebuie să mai stea în cuptor. În general, se adaugă încă 5 minute, doar dacă cozonacii nu au capătat o nuanță aurie, iar căldura este setată să vină doar de sus, în cazul cuptorului electric.

Cozonacul de casă va fi mult mai delicios și pufos dacă se respectă anumite trucuri, cum ar fi să nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 – 25 de minute de coacere. Dacă temperatura este prea ridicată, cozonacul va forma o crustă la suprafață și nu va mai crește.

Temperatura de coacere a cozonacului trebuie să fie la foc mic, pentru a evita arderea suprafeței și rămânerea crud în interior. În cazul cuptoarelor electrice, se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, se așteaptă câteva minute înainte de a introduce tava cu cozonac și apoi se reduce temperatura la 175 de grade.

Pentru cozonacii coapți în cuptoarele pe gaz, maestrii culinari recomandă așezarea unei tavi cu apă sub tava de cozonac, pentru a preveni arderea lor în partea de jos. Cozonacii trebuie coapți la foc mic, în cazul aragazelor clasice, pe gaz.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro