Reclamă

Liderul separatiștilor din Transnistria, Vadim Krasnoselski, a avertizat asupra riscului unui război mondial ca răspuns la inițiativele Republicii Moldova de a reintegra regiunea transnistreană. Aceste declarații au fost făcute în contextul organizării primului Forum pentru Reintegrare, care se va desfășura la Chișinău. Krasnoselski acuză autoritățile moldovene de ‘legalizarea presiunilor economice și politice asupra Transnistriei’, „Cei care vor participa la acest forum jonglează cu torțe într-un depozit plin cu praf de pușcă. Este un lucru periculos”, a declarat acesta pentru deschide.md.

Forumul pentru Reintegrare este organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Fundația Friedrich Ebert Stiftung Moldova, Biroul Politici de Reintegrare, în parteneriat cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX. La eveniment sunt așteptați Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare, reprezentantul special al UE, Dorota Dlouchy-Suliga, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, și Păun Rohovei, ambasador cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean.

Agenda discuțiilor va include evaluarea schimbărilor de securitate în regiunea transnistreană după invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, și examinarea rolului internaționalilor actori precum UE, SUA, OSCE și Ucraina în facilitarea procesului de reintegrare.

Declarațiile lui Krasnoselski evidențiază tensiunile din regiune și posibilele repercusiuni la nivel global ale eforturilor de reintegrare a Transnistriei în structura teritorială a Republicii Moldova, în condițiile în care Chișinăul se pregătește să găzduiască primul Forum pentru Reintegrare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro