Reclamă

Agenția de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva ratingului suveran al Chinei la negativă, menținând însă ratingul pe termen lung al țării la "A plus". Această decizie reflectă îngrijorări legate de riscurile financiare publice și incertitudinile economice, în contextul în care se estimează ca deficitul guvernamental să crească la 7,1% din PIB în 2024, față de 5,8% în 2023, conform unui comunicat al agenției.

În pofida unei încetiniri anticipate a creșterii PIB-ului la 4,5% în 2024, de la 5,2% în 2023, revizuirea reflectă o preocupare față de perspectivele finanțelor publice. Fitch subliniază că țara se confruntă cu mai multe incertitudini ce vizează perspectivele economice, pe fondul tranziției spre un model de creștere mai durabil.

Ministerul de Finanțe al Chinei a exprimat regretul față de această decizie a Fitch, considerând că sistemul de evaluare al agenției nu a reușit să capteze efectele pozitive ale politicii sale fiscale orientate spre stimularea creșterii economice și stabilizarea nivelului de îndatorare macroeconomic într-un mod sustenabil pe termen lung.

Revizuirea de către Fitch a perspectivei ratingului suveran al Chinei la negativă subliniază preocupări legate de sustenabilitatea finanțelor publice și incertitudinile economice în vreme ce țara navighează printr-un context global complicat. Menținerea ratingului pe termen lung la "A plus" arată totodată că, în ciuda provocărilor, fundamentele solide ale economiei chineze sunt recunoscute.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro