Reclamă

Facturile la energia electrică vor scădea pentru o anumită categorie de români, potrivit lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă. Cu toate că prețurile la energie sunt negative, facturile românilor rămân înalte. Principala categorie de cetățeni care vor avea facturi mai mici la energie electrică se pare că sunt cei care consumă peste 250 de kilowați/h pe lună și cei cu un plafon foarte ridicat – 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus.

„Aceștia vor fi principalii beneficiari și vor resimți un impact în ceea ce privește factura gazelor naturale. Pentru cei care în momentul de față au plafonul minim, cel mai probabil nu va exista o scădere efectivă a prețului și a valorii facturii, având în vedere că acest plafon minim în momentul de față este la nivelul ofertelor care sunt în piață, deci, ca atare, cel mai probabil ei nu vor fi beneficiarii evenimentelor din momentul de față”, a declarat Dumitru Chisăliță.

Deși plafoanele au fost diminuate, consumatorii vor observa o scădere la facturi abia în lunile de vară. Aceasta se datorează faptului că, în pofida dezvoltării resursei regenerabile de energie, în special panourile fotovoltaice, producția se suprapune pe o reducere a consumului sau pe un consum redus în timpul zilei, atunci când energia nu poate fi folosită în totalitate, explică Chisăliță.

„În aceste situații, energia este vândută. Dacă nu există cumpărători, nu există timp ca anumite echipamente să fie oprite și prețurile devin negative. Energie solară este în exces în România, însă consumul este foarte mic. Aceasta este partea de jos a curbei de consum. Energia este de multe ori vândută la export la prețuri foarte coborâte. Astfel, această energie nu ajunge de cele mai multe ori în facturile românilor, pentru că ei nu consumă atunci”, a mai explicat președintele Asociației Energie Inteligentă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro