Reclamă

Cea mai mare formațiune politică din Elveția, Uniunea Democratică a Centrului (UDC), a solicitat retragerea țării din Consiliul Europei. Această cerere vine în urma unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat statul elvețian pentru inacțiunea sa în fața schimbărilor climatice. Într-un comunicat, UDC a descris decizia CEDO drept ‘inacceptabilă’ și ‘scandaloasă’, criticând ‘ingerința insolentă’ a Curții în politica internă a Elveției.

CEDO a potrivit mării istorice marți Elveția ca fiind prima țară condamnată pentru nerespectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului în contextul schimbărilor climatice, dând câștig de cauză unui grup de femei vârstnice, cunoscute sub numele de ‘Vârstnicele pentru protejarea climei’. Acesta a fost un moment fără precedent în jurisprudența CEDO, marcând prima instanță în care inacțiunea față de schimbările climatice a fost recunoscută ca o încălcare a drepturilor omului.

În reacția sa, Oficiul Federal al Justiției (OFJ) din Elveția a precizat că guvernul ‘ia act de hotărârea Marii Camere’ și că decizia finală va fi ‘analizată cu autoritățile vizate’. În același timp, UDC a critica aspru hotărârea, afirmând că judecătorii CEDO s-au transformat în ‘marionete ale activiștilor’ și și-au pierdutcredibilitatea definitiv. Partidul a accentuat că interferența Curții în afacerile naționale este incompatibilă cu suveranitatea Elveției, remarcând expansiunea rolului CEDO dincolo de sferele inițial prevăzute la momento aderării Elveției în 1963.

În concluzie, cererea UDC de retragere a Elveției din Consiliul Europei subliniază tensiunile dintre jurisprudența europeană în materie de drepturi omului și politica internă a statelor membre. Decizia CEDO de a condamna Elveția pentru inacţiunea faţă de schimbările climatice reprezintă un punct de cotitură în evoluţia drepturilor omului la nivel european, punând în lumină pe de o parte responsabilitatea statelor în combaterea schimbărilor climatice și, pe de altă parte, provocările suveranității statale în contextul normelor internaționale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro