Reclamă

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care scutește de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical mai multe categorii de persoane, inclusiv pacienții cu afecțiuni grave, mamele aflate în situații de risc și gravidele. Măsura vine să elimine așa-numita "taxa pe boală" pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, bolnavi de HIV/SIDA, TBC, marii arși, precum și în caz de urgențe medico-chirurgicale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, ordonanța a fost amendată pentru a clarifica aspectele legate de scutirea de la plata acestei taxe, eliminând orice interpretare ambiguă a deciziilor Executivului. Constantin a explicat că scutirea se aplică pentru bolile ce nu se încadrează la indicele 01 pe lista de pe spatele fișei de concediu medical, care reprezintă boli obișnuite.

Pe lângă scutirea de la plata taxei de sănătate, ordonanța include măsuri de sprijin pentru mame și nou-născuți aflate în situații defavorizate, stabilind și o normă tranzitorie pentru aplicarea acestor prevederi. Aceasta vizează indemnizațiile concediilor medicale ce se încheie după intrarea în vigoare a ordonanței, protejând astfel drepturile persoanelor aflate în perioada de derulare a concediilor.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene coordonează măsura de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut, cu un buget de aproximativ 120 milioane lei. Tichetele sociale pe suport electronic, în valoare de 2.000 lei pentru fiecare nou-născut, sunt destinate achiziționării de produse necesare îngrijirii, precum scutece și produse pentru toaleta copilului.

Astfel, ordonanța de urgență adoptată de Guvern elimină "taxa pe boală" pentru categorii diverse de pacienți și introduce măsuri de sprijin pentru mame și nou-născuți aflate în situații dificile, asigurând un cadru mai favorabil pentru aceste grupuri vulnerabile.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro