Radioterapia reprezintă o metodă crucială în cadrul strategiei de tratament pentru cancerul de sân, potrivit declarațiilor dr. Matei Bâră, medic primar radioterapie. Aceasta se dovedește a fi esențială în special pentru reducerea riscului de recidivă, având capacitatea de a acționa local asupra zonei afectate.
Tratamentul cancerului de sân este adesea multimodal, implicând o combinație de chirurgie oncologică, radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie, și tratamente țintite. Alegerea acestor tratamente, precum și stabilirea ordinii lor, se face pe baza unei analize atente a dosarului medical al pacientului de către o comisie oncologică multidisciplinară. Decizia este, astfel, personalizată și adaptată fiecărei situații în parte.
În contextul radioterapiei, medicul radioterapeut are rolul de a defini planul de tratament, stabilind numărul de ședințe și dozele adecvate de radioterapie ce vor fi administrate. În acest proces, colaborează îndeaproape cu o echipă compusă din fizicianul medical și asistentul medical, pentru asigurarea unei abordări eficiente și sigure.
Indicată în funcție de stadiul și tipul cancerului de sân, radioterapia poate varia ca durată și intensitate. Planul terapeutic este ajustat în cazurile în care boala este descoperită în stadii avansate, ceea ce implică extinderea zonei țintă pentru radioterapie.
În încheiere, radioterapia joacă un rol significativ în lupta împotriva cancerului de sân, fiind adaptată necesităților individuale ale pacientului pentru maximizarea șanselor de vindecare și minimizarea riscului de recidivă.