Reclamă

Și-a făcut debutul pe mesele de sărbătoare, iar acum a devenit un desert de nelipsit din bucătăriile multor români: prăjitura Albinuța. Rețeta acestei prăjituri delicioase a fost transmisă de-a lungul timpului în cadrul unei familii numeroase, de la bunica la nepoate și mătuși.

Ingredientele necesare pregătirii foilor sunt: 14 linguri de ulei, 14 linguri de zahăr, 8 linguri de lapte, 4 linguri de miere, 4 ouă, 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu și 500-600 g făină cernută. Pentru crema de umplutură ai nevoie de 1 litru de lapte, 350 g zahăr, 4 pliculețe de zahăr vanilat, 7 linguri de făină, 200 g margarină și 1 borcan mare de gem sau jeleu de caise.

Modul de preparare al acestui desert începe cu amestecarea într-o oală cu fund dublu a tuturor ingredientelor pentru foi, cu excepția făinii. Compoziția se pune pe foc mic și se amestecă încontinuu, până când devine cremoasă și își schimbă culoarea în caramel. Se lasă apoi la răcit.

Între timp, se pregătește crema. Se amestecă toate ingredientele solide, după care se toarnă laptele într-un fir subțire, până când se incorporează complet. Crema se pune pe baie de abur și se amestecă până când se îngroașă și ajunge la consistența budincii. Se lasă și aceasta la răcit.

Compoziția pentru foi se amestecă cu făină și se împarte în 4 părți egale. Fiecare foaie se întinde pe spatele unei tăvi unsă cu margarină și tapetată cu făină și se coace în cuptorul preîncălzit la 175 grade Celsius, timp de 5-6 minute. La final, se asamblează prăjitura: 1 foaie, crema de lapte, 1 foaie, jeleu de caise, 1 foaie, crema de lapte, 1 foaie. Se ornează cu zahăr pudră și se servește după 2-3 ore.

Prăjitura Albinuța este un desert cu gust autentic, care amintește de zilele de sărbătoare petrecute în familie și de rețetele transmise de-a lungul generațiilor. Poftă bună!


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro