Reclamă

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunțat recent reușita lansării celui de-al doilea satelit de spionaj, marcând un nou pas încununat de succes în cadrul eforturilor sale de recunoaștere spațială. Acest satelit a fost lansat în spațiu cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spațial John F. Kennedy din Florida, reușind să intre pe orbita programată și să stabilească comunicarea cu o stație terestră la scurt timp după aceea.

Lansarea a avut loc în contextul în care Coreea de Sud își amplifică capacitățile militare spațiale în fața provocărilor din partea Coreei de Nord. În concordanță cu acest efort, satelitul sud-coreean este dotat cu un radar cu deschidere sintetică, capabil să realizeze imagini de înaltă calitate în orice condiții meteorologice.

Pe de altă parte, activitățile recente ale Coreei de Nord indică un interes similar pentru dezvoltarea unor capabilități de recunoaștere prin sateliți. Coreea de Nord a anunțat anul trecut lansarea satelitului de recunoaștere Malligyong-1 și planurile de a lansa alți trei sateliți de spionaj în 2024, intensificând astfel cursa armamentului spațial din peninsula coreeană.

Răspunsul sud-coreean la aceste dezvoltări include intenția de monitorizare și pregătire pentru eventualele lansări nord-coreene, cu Ministrul Shin Won-sik exprimând preocuparea pentru potențialele acțiuni ale Phenianului chiar din această lună. Acesta se bazează pe observațiile activităților nord-coreene de către armata sud-coreeană, semn că țara rămâne vigilentă în fața amenințărilor de securitate din regiune.

Lansarea cu succes a celui de-al doilea satelit spion al Coreei de Sud și monitorizarea continuă a activităților din Coreea de Nord subliniază importanța crescândă a capabilităților spațiale în contextul securității regionale. Ambele țări își consolidează prezența în spațiu, într-o eră în care informația și tehnologia dețin un rol pivotal în dinamica puterii globale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro