Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis a dezvăluit o legătură între îmbătrânirea biologică accelerată și un risc crescut de diverse tipuri de cancer la persoanele mai tinere. Rezultatele cercetării, care au analizat datele a 148.724 de persoane, au fost prezentate la conferința anuală a Asociației Americane de Cercetare a Cancerului din San Diego.
Conform Dr. Yin Cao, profesor asociat de chirurgie și autor principal al studiului, „cancerul este o boală care îmbătrânește”, insistând pe faptul că explorarea conceptului de îmbătrânire biologică la o populație mai tânără este un demers nou și promițător. Cercetarea s-a concentrat pe nouă markeri din sânge și a constatat că îmbătrânirea biologică accelerată este asociată cu un risc mai mare pentru diverse tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, gastrointestinal și uterin.
De exemplu, persoanele cu un grad mai ridicat de îmbătrânire accelerată au prezentat un risc de două ori mai mare de cancer pulmonar cu debut precoce și riscuri semnificativ mai mari pentru tumori gastrointestinale și cancer uterin, comparativ cu cei cu cele mai scăzute valori de îmbătrânire accelerată.
În plus, cercetarea a adus în discuție vulnerabilitatea anumitor organe la îmbătrânire și legătura dintre inflamație și îmbătrânire. Potrivit Dr. Anne Blaes, studiul sugerează că identificarea persoanelor cu un risc mai mare de cancer la o vârstă tânără, prin monitorizarea îmbătrânirii biologice, ar putea îmbunătăți strategiile de screening și intervenția precoce în stilul de viață pentru prevenirea cancerului.
În concluzie, cercetările recente întăresc conceptul că îmbătrânirea biologică accelerată poate fi un indicator semnificativ pentru riscul de cancer printre tineri, subliniind necesitatea unui diagnostic și a unei intervenții preventive la momente cheie.