Reclamă

În Polonia, alegerile locale de duminică sunt considerate un indicator important al popularității guvernului pro-occidental al premierului Donald Tusk, în contextul în care mii de consilieri și primari vor fi selectați să joace un rol cheie în alocarea fondurilor europene. Victoriile Coaliției civice liberale (KO), condus de Tusk, ar putea preveni o alunecare înapoi către guvernarea naționalistă reprezentantă de partidul Lege și Justiție (PiS).

Donald Tusk a subliniat importanța votului pentru menținerea direcției pro-europene a Poloniei, avertizând că libertatea, drepturile omului, democrația și economia liberă nu sunt garantate permanent și trebuie apărate. „Dacă cineva crede că… nu trebuie apărate, vom pierde totul din nou,” a declarat el la un miting la Varșovia.

De când a fost ales în decembrie, Tusk a deblocat miliarde de fonduri UE congelate anterior din cauza preocupărilor legate de statul de drept și a implementat schimbări semnificative, în ciuda criticilor adresate unora dintre reformele sale, în special în ceea ce privește mass-media. Alegerile oferă, de asemenea, lui Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, oportunitatea de a critica actualul guvern, acuzându-l de neîndeplinirea promisiunilor electorale.

Rezultatele votului vor fi urmărite îndeaproape de oficialitățile de la Bruxelles, în anticiparea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie. Un al doilea tur de scrutin este programat pentru 21 aprilie, adăugând un alt strat de importanță alegerilor locale poloneze.

Alegerile locale din Polonia servesc drept un veritabil barometru pentru guvernul condus de Donald Tusk, cu implicații asupra alocării fondurilor europene și a orientării politice viitoare a țării.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro