Reclamă

Într-un recent interviu acordat postului britanic BBC, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a tras un semnal de alarmă cu privire la formarea și întărirea unei „alianțe a puterilor autoritare” în fața democrațiilor occidentale, subliniind că aceasta face ca lumea să devină tot mai periculoasă și imprevizibilă. Printre statele implicate în această alianță, Stoltenberg a menționat Rusia, Iranul, China și Coreea de Nord, care se sprijină reciproc, generând o creștere a tensiunilor globale.

Stoltenberg a avertizat despre natura tot mai colaborativă a acestor puteri, exemplificând cu suportul economic oferit de China industriei de apărare a Rusiei, un schimb strategic ce consolidează relația dintre Moscova și Beijing. Acest lucru, conform secretarului general, obligă NATO să extindă cooperarea cu alte națiuni precum Japonia și Coreea de Sud, în scopul contracarării acestei alianțe tot mai unite.

Cu privire la situația Ucrainei, șeful NATO a subliniat necesitatea sprijinului pe termen lung pentru această țară, atât în contextul actual al conflictului cât și în reconstrucția care va urma. El a accentuat importanța auxiliului militar pentru a forța retragerea forțelor ruse și a evidenţiat că, pentru a ajunge la o soluție negociată, Ucraina va trebui probabil să facă unele concesii.

Interviul oferă o perspectivă asupra modului în care NATO percepe dinamica puterii globale în acest moment și reflectă creșterea îngrijorărilor cu privire la influența în creștere a alianțelor autoritare asupra stabilității mondiale. Aceasta vine într-un moment în care lumea se confruntă cu multiple provocări de securitate, iar strategia și cooperarea internațională devin tot mai esențiale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro