Reclamă

Tropele ruse sunt acuzate că folosesc în mod sistematic gaze chimice interzise împotriva soldaţilor ucraineni, conform declaraţiilor acestora pentru The Daily Telegraph, preluate de The Guardian. Soldaţii ucraineni raportează atacuri regulate cu drone ce lansează gaze lacrimogene şi alte substanţe chimice – cunoscute sub numele de CS – interzise de Convenţia privind armele chimice.

Acuzaţiile vin după ce Moscova a fost deja acuzată de un atac similar în portul Mariupol, la începutul invaziei sale din februarie 2022. „Aproape zilnic, unele unităţi din zona noastră sunt atacate cu gaz,” a declarat Slava, un locotenent superior ucrainean desfăşurat în apropiere de Lîman, regiunea Doneţk.

Rebekah Maciorowski, un medic de luptă american care activează în armata ucraineană, a furnizat pentru analiză o grenadă cu gaz CS recuperată de soldaţii Brigăzii 53 Mecanizată. Maciorowski, care acordă ajutor medical regulat soldaţilor atacaţi, a descris aceste incidente drept „sistematice”. „Băieţii au recuperat-o în timp ce se aflau sub foc, pentru că nimeni nu credea că sunt atacaţi cu arme chimice,” a explicat ea.

Ihor, comandantul unei echipe de recunoaştere ucrainene, a menţionat că aproape fiecare poziţie din zona de front primeşte zilnic „una sau două grenade cu gaz”. „Singura modalitate prin care au reuşit să ne atace cu succes a fost cu gaze,” a subliniat Ihor.

În 2022, Chris Philp, pe atunci ministrul britanic al tehnologiei, a avertizat că Rusia se poate aştepta la un „răspuns dramatic sporit” din partea Occidentului dacă utilizează arme chimice în Ucraina. De asemenea, a acuzat Kremlinul de răspândirea dezinformărilor online, în încercarea de a crea un narativ fals care să justifice utilizarea armelor chimice de către Rusia, o tactică cunoscută sub numele de operaţiune sub steag fals.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro