Un studiu internațional recent a revelat că o treime dintre tinerii cu vârste peste 30 de ani încă se bazează pe sprijinul financiar al părinților pentru a-și acoperi cheltuielile curente. Chiria, mâncarea, utilitățile și alte cheltuieli cotidiene sunt principalele motive pentru care acești tineri apelează la ajutorul celor care le-au dat viață.
Sorin Cace, director adjunct al Institutului de cercetare a calității vieții, explică fenomenul prin raportarea la salariile mici și confortul oferit de viața în familie, lucru ce conduce deseori la o prelungire a dependenței financiare. „Sunt mai multe situații, sunt și tineri care se descurcă fără ajutorul părinților, dar și tineri care merg la studii și care nu au loc de muncă și au nevoie pentru o perioadă scurtă, care de multe ori se poate transforma într-o perioadă mai lungă, de sprijinul părinților”, adaugă Cace.
Mărturiile tinerilor consultanți reflectă o diversitate de scenarii, de la cei care încă locuiesc cu părinții la cei care locuiesc singuri, dar tot cer sprijin pentru cheltuielile lunare. Unul dintre intervievați mărturisește: „Locuiesc singur și mă mai ajută financiar în timpul facultății. Cheltuieli, mâncare, cam asta. Lunar, cam așa”.
Concluzia care se desprinde este că, în ciuda dorinței de independență financiară, realitățile economice și sociale actuale modelează decisiv modul în care tinerii peste 30 de ani își gestionează finanțele și relațiile cu părinții.