Reclamă

Danemarca a fost nevoită să închidă ieri temporar una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, din cauza unei fregate a marinei daneze care a prezentat o defecțiune la un lansator de rachete activ. Problema a fost identificată în Strâmtoarea Great Belt, care este principala arteră maritimă între Marea Baltică.

„Lansatorul de rachete Harpoon aflat la bordul navei daneze Niels Juel a fost activat într-un test obligatoriu efectuat joi, dar nu a mai putut fi dezactivat,” a comunicat armata daneză. Ca urmare, specialiști au fost chemați pentru a remedia situția, iar până la rezolvarea problemei, a existat un risc de lansare accidentală a unei rachete pe o rază de câțiva kilometri.”

Zona de pericol, evaluată la aproximativ 5-7 kilometri în jurul bazei navale Korsør, a atras restricții atât navale, cât și aeriene, navele fiind informate să aștepte în zona respectivă. Spațiul aerian a fost, de asemenea, temporar închis.

După mai multe ore de intervenții, marina daneză a reușit să dezactiveze lansatorul de rachete, eliminând riscul unei lansări accidentale. Restricțiile impuse atât pentru navigația maritimă, cât și pentru cea aeriană, au fost ridicate îneri seară, normalizând situația în zonă.

Incidentul a reliefat riscurile tehnologice asociate operațiunilor militare moderne și importanța rapidității și eficienței răspunsurilor în situații de criză. Restricțiile navale și aeriane impuse provizoriu în zona Strâmtoarei Great Belt au fost ridicate, iar lansatorul de rachete defect a fost în cele din urmă dezactivat, ceea ce a încheiat pericolele potențiale.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro