Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a dezvăluit publicului Cartea de evidență personală a Elenei Ceaușescu, o zi după prezentarea documentului similar aparținând lui Nicolae Ceaușescu. Documentul, care detaliază biografia soției fostului lider comunist român, a fost înregistrat în arhiva Partidului Comunist Român, evidențiind-o pe Elena Ceaușescu ca fiind al doilea membru cel mai important din această organizație.
Cartea de evidență, care poartă numărul 0000002, subliniază rolul major pe care Elena Ceaușescu l-a avut în structura politică comunistă, fiind descrisă drept „Ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră, mamă a trei copii și deținătoare a multiple titluri academice și onoruri internaționale.” Printre distincțiile menționate se numără Doctor Honoris Causa al universităților din diverse colțuri ale lumii, membră de onoare a Societăților Științifice și Academiilor, precum și membră activă în comitetele de conducere ale Partidului Comunist Român.
Postarea CNSAS pe Facebook, care acompaniază publicarea acestui document de arhivă, remarcă prin citatul: „În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie puternică. În spatele lui 0000001 s-a aflat 0000002. Iar în spatele lor… o țară.”
Publicarea Cărții de evidență personală a Elenei Ceaușescu vine ca un nou element care adaugă profunzime istoriei complexe a României comuniste, oferind o perspectivă mai detaliată asupra vieții și rolului acestei figuri controversate în structurile puterii politice din acea perioadă.