Începând cu 31 martie 2024, moment în care România intră în zona aeronautică Schengen, cunoscută sub numele de Air Schengen, minorii care zboară vor avea nevoie în continuare de un document esențial: o autorizație specială de călătorie, conform unui proiect de lege propus de Ministerul de Interne. Paradoxal, în ciuda simplificării călătoriilor pentru marea majoritate a pasagerilor, adultii care călătoresc cu copii vor trebui să se supună în continuare anumitor formalități.
Acest document trebuie să fie primit în urma controlului Poliției de Frontieră și este absolut necesar pentru călătorie, trebuind obținut cu cel puțin o oră înainte de îmbarcare. Lipsa acestuia în momentul îmbarcării poate atrage sancțiuni semnificative, cu amenzi care se pot ridica până la 5.000 de lei.
Cu toate acestea, Asociația Aeroporturilor din România nu susține această propunere venită din partea Ministerului de Interne, considerând că noile formalități ar putea îngreuna fluxul de pasageri și ar putea crea neplăceri în procesul de călătorie. Se solicită astfel o reevaluare a acestei propuneri, cu scopul de a găsi o soluție care să ușureze călătoriile, fără a afecta negativ experiența pasagerilor.
Noua realitate a frontierei aeriene și maritime în Schengen, care va intra în vigoare pe 31 martie 2024, elimină controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc către sau dinspre destinații din statele membre Schengen, la cele 17 aeroporturi și patru porturi maritime situate în județul Constanța. După controlul de securitate pe aeroport, o procedură comună în toate aeroporturile internaționale, pasagerii nu vor mai fi supuși controlului la frontieră. În parcursul lor către porțile de îmbarcare, ei pot fi verificați de Poliția de Frontieră și de echipajele mixte ale Poliției Române, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Imigrări.
Pentru călătoriile către statele non-Schengen, condițiile de călătorie nu se modifică, fie că este vorba de adulți sau de minori români. Verificarea documentelor se va face în continuare la filtrele de control ale Poliției de Frontieră. Vor avea loc controale aleatorii, pentru a depista persoanele cu documente false de călătorie, cele urmărite sau cu interdicția de a părăsi țara. Dacă nu sunt constatate nereguli, pasagerii vor putea continua călătoria fără probleme, iar în situația în care vor fi descoperite nereguli, persoana în cauză va fi dusă în linia a doua de verificare, unde se va clarifica situația.