Reclamă

Cercetătorul chinez He Jiankui, cunoscut pentru crearea primilor copii modificați genetic, a anunțat recent că și-a reluat activitatea de cercetare, concentrându-se pe tratamentul bolii Alzheimer și al altor boli genetice. După eliberarea din închisoare unde a fost condamnat pentru „practici medicale ilegale”, he a deschis trei laboratoare noi în Beijing, dedicându-se cercetării legate de editarea genomului embrionului uman.

În ciuda controverselor etice, He afirmă că va folosi ‘embrioni umani aruncați’ și va respecta toate regulile interne și internaționale, subliniind că nu intenționează să producă mai mulți copii modificați genetic. Cercetătorul a apărat munca sa, declarându-se ‘mândru’ pentru crearea fetelor gemene Lulu și Nana, precum și pentru un al treilea copil, susținând că sunt ‘perfect sănătoși’.

„Am făcut-o prea repede”, a admis He, referindu-se la procedurile anterioare. Închisoarea nu i-a schimbat perspectiva asupra editării genetice, deși recunoaște că implementarea acesteia a fost grăbită. Acesta speră că societatea va ajunge să accepte editarea genelor de embrioni umani ca metodă de tratament pentru diverse boli genetice.

În ciuda criticii ample din partea comunității științifice globale, He se reorientează în cercetări vizând dezvoltarea tratamentelor pentru afecțiuni precum distrofia musculară Duchenne și Alzheimer genetic, subliniind siguranța procedurilor sale prin rezultatele analizelor genetice ale copiilor modificați anterior.

He Jiankui rămâne o figură controversată în lumea științifică, însă reafirmă dedicația sa între combaterea bolilor genetice prin tehnologiile de editare genetică, subliniind importanța continuării acestei linii de cercetare pentru binele potențial uman.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro