Reclamă

Începând cu această noapte, România face parte oficial din spațiul Schengen aerian și maritim, eliminând controalele de frontieră pentru călătoriile cu avionul și transportul de marfă aerian sau maritim între statele membre ale spațiului de liberă circulație. Aceasta reprezintă o treime din totalul mărfurilor care tranzitează România. Prima cursă aeriană operată integral fără control de frontieră a fost Austrian Airlines de la Viena, într-o ironie a istoriei având în vedere opoziția Austriei la aderarea completă a României în Schengen.

Dan Mușat, pasager frecvent în Europa și nu numai, a exprimat sentimentul de împlinire la intrarea în România fără a mai necesita controlul pasaportului: „Este un sentiment deosebit, mi-am scos pașaportul degeaba. E un sentiment foarte bun să te simți cetățean european”.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt al Companiei Naționale de Aeroporturi, a subliniat acest moment istoric, chiar dacă ușor ironic, având în vedere originea cursei care a marcat această schimbare. În continuare, controalele la frontierele rutiere rămân în vigoare, reprezentând o provocare pentru perioadele aglomerate și pentru transportul de marfă.

Regimul de verificare la frontieră s-a schimbat, acum echipele de frontieră urmând să patruleze aeroportul pentru controale aleatorii, în special atenție acordându-se călătorilor cu minori. Aceste noi reguli sunt aplicabile pe toate cele 16 aeroporturi internaționale din țară.

Săptămâna viitoare, discuțiile la Viena între ministrul român de Interne și omologul său vor căuta să stabilească un termen clar pentru aderarea terestră a României la Schengen, un obiectiv major pentru guvernanții de la București până la finalul anului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro