Reclamă

Francesco „Sandokan” Schiavone, cunoscut ca unul dintre cei mai influenți lideri ai mafiei italiene, a început colaborarea cu justiția, după ce a petrecut 26 de ani în spatele gratiilor. Fostul șef al clanului Casalesi, Schiavone a fost condamnat la multiple pedepse pe viață în cadrul procesului „Spartacus”, care a vizat 36 de membri ai respectivului clan mafiot.

Chiara Colosimo, președintele Comisiei parlamentare antimafia, a declarat că decizia lui Schiavone de a colabora reprezintă „o lovitură dură împotriva Camorrei și a crimei organizate”. În anii ’80 și ’90, clanul Casalesi, sub conducerea lui Schiavone, a fost implicat în violente bătălii pentru controlul teritoriului și al traficului de droguri în zona Casal di Principe.

Influența temutului clan și povestea acestuia au fost imortalizate în bestseller-ul „Gomora” de Robert Saviano, carte ce a servit drept inspirație pentru un film și un serial de succes. Schiavone, al cărui supranume „Sandokan” vine de la asemănarea sa cu actorul care a jucat un celebru pirat într-un serial din anii ’70, nu este primul membru al familiei să și-a oferit colaborarea justiției, mai mulți dintre apropiații săi devenind „pentiti” în trecut.

Recent, Schiavone a fost transferat dintr-un penitenciar din nordul Italiei la închisoarea din L’Aquila, același loc unde a fost încarcerat Matteo Messina Denaro, un alt notoriu mafiot sicilian, înainte de a deceda anul trecut. Deși au circulat zvonuri despre starea sa de sănătate ca motiv pentru transfer, se speculează că aceasta manevră a fost un pretext pentru a facilita colaborarea sa cu autoritățile.

Decizia lui Francesco „Sandokan” Schiavone de a deveni colaborator al justiției după multe decenii de activitate în cadrul Camorrei și de detenție marchează un punct de cotitură semnificativ în lupta împotriva crimei organizate din Italia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro