Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta simplă și ușoară a unui cozonac deosebit, care poate fi preparat chiar și de cei care se află la primul cozonac. Scărlătescu oferă toate detaliile necesare pentru ca rezultatul să fie unul pe măsura așteptărilor.
Principalele ingrediente ale rețetei propuse de Cătălin Scărlătescu sunt: 1 kg de făină, 250 gr de zahăr, 450 gr de lapte, 5 ouă, 60 gr de drojdie, 300 gr de unt belgian, 500 gr de nucă, 200 gr de rahat, 150 gr de ciocolată belgiană, 30 gr de portocală confiată și 30 gr de coajă de lămâie.
În privința modului de preparare, chef Scărlătescu propune următorii pași:
În primul rând, drojdia se amestecă cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină, iar compoziția se lasă să crească până când își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amestecă până se dizolvă. Gălbenușurile se freacă cu sarea. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
Compoziția astfel obținută se lasă la dospit circa o oră. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată belgiană, rahat și stafide și se rulează. Rulada obținută se secționează în două pe lungimea sa și cele două părți astfel obținute se împletesc și se ung cu ou.
În final, aluatul se pune într-o formă tapetată în prealabil cu unt și făină și se lasă la dospit aproximativ două ore. Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.
În rezumat, rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru cozonac este una simplă și ușor de urmărit, chiar și pentru cei care se încumetă pentru prima oară la acest desert tradițional românesc.