Valabilitatea cardurilor de energie pentru români a fost prelungită, fapt care va permite plata facturilor reduse până la data de 31 mai 2024, față de data inițială de 31 martie 2024. Această prelungire reprezintă un avantaj pentru aproximativ 2,8 milioane de locuințe care beneficiază de această măsură socială decontată anul trecut din fonduri europene.
După cum a declarat Marcel Ciolacu, această decizie de prelungire era necesară, având în vedere că aproximativ 1,1 milioane de beneficiari încă mai au sume disponibile pe carduri. Beneficiarii acestor carduri au posibilitatea de a folosi sumele disponibile atât pentru achitarea facturilor curente, cât și a celor restante, referitoare exclusiv la consumul de energie de la adresa de domiciliu a titularului.
Informațiile aduc la cunoștință și faptul că beneficiarii pot efectua mai multe plăți către diferiți furnizori, până când suma disponibilă pe card este epuizată. În lista celor care pot primi ajutor pentru plata facturilor, prin cardul de energie, se numără: pensionarii cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv, pensionarii de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv, familiile care primesc alocație de susținere și familiile/persoanele care primesc ajutor social.
Suma primită pe cardul de energie este de 1.400 lei și este acordată pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă. Cardurile de energie, potrivit precizărilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pot fi folosite pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, dar și pentru achiziționarea oricăror alte materiale de încălzire ce pot fi utilizate pentru încălzirea locuințelor.