Capitala Greciei, Atena, se confruntă cu o invazie de nori groși de nisip proveniți din Deșertul Sahara și din Africa de Nord, fenomen agravat de un val de căldură rar întâlnit la această perioadă a anului.
Condițiile meteorologice extreme au făcut ca aerul să devină irespirabil, potrivit specialistilor.
Directorul serviciilor meteorologice elene, Theodoros Kolydas, explică fenomenul: „În primăvară (martie-aprilie), ciclonul Sharav, care se deplasează către est de-a lungul coastei nord-africane, transportă nisip către estul Mediteranei. O furtună de nisip tipică, de o amploare de 200 de kilometri, transportă între 20 şi 30 de milioane de tone de nisip, uneori până la 100 de milioane”.
Temperaturile înregistrate miercuri în Atena au atins 25,3 grade Celsius, cel mai înalt nivel din martie 2009, în timp ce în Creta mercurul a urcat până la 32 de grade Celsius, conform serviciilor meteorologice.
În fața acestui fenomen, Uniunea Pneumatologilor din Grecia și-a exprimat îngrijorarea, recomandând persoanelor vulnerabile, în special celor cu afecțiuni respiratorii, să evite ieșirile inutile și să se ferească de activitățile fizice în aer liber, mai ales în orele cu cele mai ridicate concentrații de praf.
Expunerea la acest amestec de praf, polen, bacterii și ciuperci este considerată extrem de periculoasă pentru sănătatea umană, și mai ales pentru sistemul respirator, avertizează Uniunea Pneumatologilor din Grecia.
Atena se luptă cu un fenomen meteo sever, caracterizat de nori de nisip și temperaturi ridicate, care afectează calitatea aerului și reprezintă un pericol pentru sănătatea populației.