Rusia a exercitat joi dreptul de veto împotriva rezoluţiei care ar fi prelungit cu un an activitatea comitetului de experţi ONU responsabil cu supravegherea aplicării sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, o mişcare care a stârnit critici din partea membrilor Consiliului de Securitate al ONU. Această acţiune vine în contextul preocupărilor legate de programul nuclear nord-coreean şi de achiziţionarea de către Rusia a muniţiilor nord-coreene pentru utilizarea lor în conflictul din Ucraina.
Decizia Rusiei de a bloca reînnoirea mandatului a fost criticată de reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, inclusiv de ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU, Robert Wood, care a emis un avertisment cu privire la impactul acestei veto-uri asupra perspectivelor de soluţionare paşnică a crizei nucleare nord-coreene. În ciuda veto-ului rusesc, ceilalţi 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea prelungirii mandatului comitetului de experţi, în timp ce China s-a abţinut de la vot.
Raportul cel mai recent al comitetului de experţi, publicat la începutul lunii martie, subliniază continuarea sfidării sancţiunilor de către Coreea de Nord, inclusiv dezvoltarea programului nuclear şi încălcarea limitelor impuse pentru importurile de petrol. Mai mult, documentul menţionează demararea unei anchete referitoare la furnizarea de arme convenţionale şi muniţii de către Coreea de Nord altor state, încălcând astfel sancţiunile impuse.
Ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a interpretat veto-ul rusesc nu doar ca o manifestare a neliniştii faţă de populaţia nord-coreeană sau eficacitatea sancţiunilor, ci mai degrabă ca pe un efort al Rusiei de a obţine libertatea de a încălca sancţiunile în căutarea de arme de utilizat împotriva Ucrainei.
Încercările Rusiei şi Chinei de a convinge Consiliul de Securitate ONU să relaxeze sancţiunile împotriva Coreei de Nord, începând din 2019, nu au avut succes. Setul de sancţiuni inițial a fost adoptat în 2006, având ca ţintă în special programul nuclear nord-coreean, şi a fost consolidat de mai multe ori în 2016 şi 2017.