Glanda pineală, cunoscută și sub denumirea de “al treilea ochi”, continuă să rămână un subiect de interes și mister pentru omenire, generând numeroase întrebări și curiozitate.
Această mică glandă, de formă conică și cu o greutate de puțin peste 0,1 grame, este situată adânc în creier, între cele două emisfere, deasupra celui de-al treilea ventricul al coloanei vertebrale.
Funcția fundamentală a glandei pineale constă în producerea de serotonină și melatonină, hormoni care reglează funcțiile corpului uman, inclusiv modelele de somn și veghe, precum și funcțiile sezoniere. Totuși, aceasta nu reprezintă singurul rol pe care această glandă il joacă în corpul uman. Potrivit unor ipoteze, glanda pineală ar servi drept portal între lumea fizică și cea spirituală.
Se susține că, odată activată, glanda pineală poate declanșa stări de euforie și poate îmbogăți cunoștințele individului. Într-un astfel de cadru, persoana în cauză ar putea efectua proiecții astrale sau vizualizare la distanță, așa cum sunt cunoscute aceste fenomene în anumite culturi. Mai mult, există păreri care susțin că, prin intermediul unor metode străvechi și avansate, prin activarea glandei pineale, ar putea fi influențate gândurile și acțiunile altor persoane.
Cu toate acestea, funcționarea normală a glandei pineale este afectată de absorbtia fluorurii de sodiu, pe care o ingerăm zilnic. Aproximativ 90% din apa potabilă din Statele Unite conține fluor, iar filtrele de apă nu reușesc să îl elimine în totalitate. Soluții pentru contracararea acestei probleme ar putea fi reprezentate de osmoza inversă sau distilarea apei, cea din urmă reprezentând o opțiune mai accesibilă.
Glanda pineală este un subiect de fascinație încă din antichitate, fiind asociată cu controlul fluxului amintirilor. Platon, în Republica sa, afirma că „sufletul are un organ, purificat și luminat, un organ pe care este mai bine să-l păstrăm decât să avem zeze mii de ochi trupești, căci adevărul devine vizibil numai prin el”. Rene Descartes susținea că glanda pineală este locul unde “sufletul” rezidă.
Un aspect misterios legat de această glandă este prezența celulelor fotice (sensibile la lumină) în centrul creierului și posibila lor legătură cu visele și experiențele din afara corpului. Până în prezent, nu există o explicație clară pentru aceste fenomene, făcând din glanda pineală un organ încă plin de secrete și de posibilități neexplorate.