Reclamă

La 1 ianuarie 2024 s-au împlinit 25 de ani de când euro a devenit moneda oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene. Acesta a fost introdus inițial ca monedă virtuală pentru efectuarea de operațiuni de plată care nu implicau bancnote și monede și în scopuri contabile, potrivit ec.europe.eu.

Euro este folosit astăzi de aproximativ 334 milioane de cetățeni europeni, fiind moneda oficială adoptată de 20 din cele 27 de state membre ale UE. Acestea formează zona euro, care include: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Țara care a aderat cel mai recent la zona euro este Croația, la 1 ianuarie 2023. Alături de acestea, Principatul Monaco, Republica San Marino și Cetatea Vaticanului emit monede euro.

România, împreună cu alte șase state membre ale UE, are obligația adoptării monedei euro. Aceasta presupune participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică și Monetară odată ce sunt îndeplinite toate criteriile de convergență nominală (stabilitatea prețurilor, finanțele publice, stabilitatea cursului de schimb, ratele dobânzilor pe termen lung), juridică și reală, menționează site-ul Băncii Naționale a României.

În cadrul Programului de Convergență 2021-2024, România își menține angajamentul de aderare la zona euro, dar eforturile Guvernului se concentrează momentan pe minimizarea efectelor sociale și economice negative ale pandemiei COVID-19.

La nivel național, pregătirile pentru adoptarea euro sunt coordonate de Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, condus de premier. Comitetul a fost înființat în luna mai 2011. În luna decembrie 2016, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 931/2016 care stabilește structura, organizarea și principalele atribuții ale acestuia.

Analiștii economici estimează că următorul termen în care România ar putea avea șansa de a trece la euro este 2024 sau 2025. „Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv”, a afirmat Aurelian Dochia pentru Europa Liberă.

Între timp, Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la lansarea unui euro digital și la crearea unor noi bancnote. „Noile bancnote au un fir comun: conectarea europenilor, și despre asta este vorba în privința Europei și a monedei comune: conectarea noastră”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde. Potrivit acesteia, designul final al noilor bancnote va fi ales în 2026 și ar putea dura încă câțiva ani până când acestea vor fi puse în circulație.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro