Reclamă

Prețul cărnii de miel a înregistrat o creștere semnificativă în 2024, ajungând să coste cu aproximativ 10% mai mult față de anul precedent. Această majorare preț face ca mulți consumatori români să se îngrijoreze în privința posibilității de a avea carne de miel pe masa de Paște.

În acest context, un kilogram de carne de miel este prevăzut să ajungă la un preț de 65-70 de lei, comparativ cu 55-60 de lei cât costa anul trecut. Motivul principal al acestei creșteri este exportul a 40% din producția internă de carne de miel, românii neavând o tradiție în consumul acestui tip de carne, ceea ce îi determină pe fermieri să-și îndrepte atenția către piețele externe pentru a-și recupera investițiile.

Pe baza ofertelor pregătite de ciobani pentru sărbătorile pascale, prețul unui animal viu este acum de 30-35 de lei pe kilogram, în creștere față de 20-25 de lei, cât era anul trecut. Intermediarii oferă în prezent un preț de 25 de lei pe kilogram pentru carnea de miel în viu. Această situație determină multe persoane să reconsiderare achiziționarea cărnii de miel pentru Paște.

De asemenea, anul acesta, datorită temperaturilor pozitive, perioada fătărilor a început mai devreme, ceea ce înseamnă că până în luna mai fermierii se așteaptă să aibă miei mari și sănătoși, atât pentru piața internă cât și pentru export. Un crescător de oi din Caraș Severin a menționat că, deși fătările au întârziat cu aproximativ două-trei săptămâni față de anii anteriori, se așteaptă la o producție bogată.

În acest context, crescătorii de ovine au inițiat discuții pe grupurile de Facebook pentru a stabili un preț minim comun pentru carnea de miel în 2024. Ei doresc să evite situațiile din anii precedenți, când unii fermieri au acceptat prețuri mai mici pentru a vinde mai repede. Un fermier a subliniat necesitatea unității între fermieri pentru stabilirea unui preț echitabil, în timp ce altul a indicat că prețul propus pentru Paștele Catolic ar putea fi între 25-30 de lei pe kilogram pentru carnea de miel în viu și 35-40 de lei pentru carnea tăiată.

Creșterea prețului cărnii de miel în 2024 reprezintă o provocare pentru consumatorii români care sunt obișnuiți să aibă acest aliment pe masa de Paște, iar fermierii caută modalități de a se asigura că munca lor este adecvat răsplătită în acest context economic.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro