Reclamă

Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), avertizează că, deși temperaturile din luna februarie indică o iarnă mai blândă, fenomenele de iarnă pot persista până în prima parte a lunii aprilie.

În contextul unor ierni recente, care s-au prelungit neașteptat de mult, Georgescu îndeamnă la prudență, amintind de episodul de viscol sever din 5 aprilie al anului precedent care a lovit partea de nord și centrul Moldovei, generând două coduri roșii de vreme extremă.

Conform declarațiilor oferite de Georgescu pentru DCNews, aceste fenomene meteorologice, deși de scurtă durată, reflectă tendința iernilor recente de a se extinde până spre jumătatea primăverii. Acest model neobișnuit a fost observat și în cazul capitalei, unde, acum doi ani, ninsorile s-au întins între 1 și 8 martie, un semnal că tranziția spre primăvară poate fi imprevizibilă și capricioasă.

În pofida acestor manifestări tardive ale iernii, Georgescu subliniază că, în termeni statistici, iarna 2022 – 2023 se profilează a fi una dintre cele mai calde din ultimii 60 de ani, având în vedere că luna februarie a înregistrat abateri termice de până la 6 grade Celsius față de medie, conform raportărilor Antena 3 CNN care citează DCNews. Acest contrast între un sezon general mai cald și manifestări izolate, dar intense, de iarnă, pune în lumină complexitatea și variabilitatea condițiilor meteorologice actuale.

În încheiere, directorul ANM îndeamnă la vigilență și adaptare la aceste schimbări, reamintind că, deși semnele primăverii pot fi vizibile, riscul unor reveniri neașteptate ale iernii nu a fost încă depășit. Astfel, mesajul transmis este unul de precauție, având în vedere precedentele înregistrate și tendințele actuale ale vremii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro