Institutul de Studii pentru Opinie Publică (INSCOP) a realizat un sondaj la comanda news.ro pentru a determina nivelul de încredere al românilor în diferite personalități publice.
Rezultatele au arătat că Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European, și Emil Boc, primarul Clujului, se află pe primele locuri în topul încrederii.
Aceștia sunt urmați îndeaproape de premierul Marcel Ciolacu și de senatoarea Diana Șoșoacă. Pe ultimele trei poziții se află președintele Klaus Iohannis, președintele CJ Bihor Ilie Bolojan și liderul USR Cătălin Drulă.
Notorietatea personalităților publice
În ceea ce privește notorietatea, clasamentul este dominat de Klaus Iohannis, Gabriela Firea și Diana Șoșoacă. Cei mai mulți respondenți au declarat că au auzit de Klaus Iohannis, urmat de Gabriela Firea și Diana Șoșoacă.
În schimb, Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană se află înaintea lui Diana Șoșoacă în clasamentul notorietății.
Directorul general al INSCOP Research, Remus Ștefureac, a remarcat nivelul de încredere în Diana Șoșoacă și a explicat că acesta poate fi atribuit existenței unor segmente din populație care susțin mesaje ultra-radicale și care exprimă o nemulțumire profundă.
Încrederea românilor în personalități
Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, cu 36,3% din respondenți declarând că au multă sau foarte multă încredere în el. El este urmat de Laura Codruța Kovesi, cu 34,3% de încredere, și Emil Boc, cu 32,4% de încredere.
Marcel Ciolacu se situează pe poziția a patra, cu un capital de încredere de 25,3%, iar Diana Șoșoacă ocupă locul al cincilea, cu 22,7% de încredere.
Gabriela Firea, George Simion și Klaus Iohannis ocupă pozițiile următoare în clasamentul încrederii, cu procente de 21,4%, 20,7% și 16,2% respectiv.
Notorietatea lui Nicolae Ciucă este de 19,1%, în timp ce Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12,9%. Cătălin Drulă are cea mai mică încredere, fiind numit de doar 6,7% din respondenți.
Remus Ștefureac subliniază că primele trei poziții ale clasamentului încrederii nu sunt ocupate de actori activi în politica națională, ci de persoane care performează în domeniile lor de activitate.
Acest fapt atrage atenția asupra performanțelor acestor personalități în domeniile lor și sugerează că încrederea se bazează pe competență și rezultate.
De asemenea, se remarcă nivelul de încredere în Diana Șoșoacă, care depășește așteptările. Aceasta arată existența unor segmente din populație care rezonează la mesaje ultra-radicale și reflectă o stare de nemulțumire profundă în rândul acestor grupuri.
Metodologia sondajului
Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 noiembrie de către INSCOP Research, prin metoda CATI (interviuri telefonice) și prin intermediul unui chestionar.
Eșantionul a fost de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, cu un grad de încredere de 95%.