Statul român a ratat din nou șansa de a adera la Schengen, conform eurodeputatului Eugen Tomac, care susține că aceasta a fost una dintre cele trei greșeli pe care România le-a făcut în 2023.
El afirmă că anul viitor, șansa României de a adera la Schengen este foarte mică, având în vedere că prioritatea pentru statele membre este reprezentată de alegerile europarlamentare și alegerea unei noi Comisii Europene.
Tomac remarcă faptul că în ordinea de zi provizorie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de pe 17 noiembrie, era prevăzut un posibil vot privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Însă în documentul final adoptat pe 1 decembrie, acest lucru lipsea.
România nu va intra în Schengen nici anul acesta, nici în 2024
În locul acestuia, se menționa punctul „Decizie a Consiliului privind aplicarea deplină a prevederilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria” cu mențiunea „state of play”, adică discutarea stadiului în care se află dosarul.
Motivând această situație, Tomac susține că statul român a făcut cel puțin trei greșeli în 2023. În primul rând, guvernul român trebuia să dea în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Tomac a fost inițiatorul unei astfel de acțiuni împotriva Consiliului UE după decizia Consiliului JAI din anul trecut.
În al doilea rând, România și Bulgaria trebuiau să aibă o abordare comună în negocierile cu celelalte state membre. Faptul că cele două țări au mers pe strategii diferite a afectat șansele de aderare, unde votul Olandei împotriva Bulgariei a avut un impact automat și asupra României.
Tomac consideră că miniștrii de interne din cele două state trebuiau să aibă o strategie comună și să acționeze unitar, iar lipsa de coordonare a permis lui Nehammer, cancelarul Austriei, să aibă o poziție mai radicală împotriva României.
Klaus Iohannis, complet absent
În al treilea rând, Tomac îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a fost „complet absent” în acest dosar.
El susține că Iohannis avea un instrument eficient prin care putea schimba evoluția acestui dosar în favoarea României și că șeful statului trebuia să impună acest subiect pe ordinea de zi a Consiliului European. Tomac observă că extinderea spațiului Schengen nu mai este doar o problemă bilaterală, ci una europeană.
Tomac face și o comparație între președintele Traian Băsescu și Traian Băsescu în ceea ce privește aderarea României la Schengen. El aduce în discuție decizia Consiliului European din 2012, de a permite României să intre în etape în spațiul Schengen, dar acest plan a fost anulat din cauza loviturii de stat date de PSD și PNL.
Eurodeputatul subliniază că din păcate, și în acest an România a ratat șansa de a adera la Schengen și că anul viitor șansele sunt minime, având în vedere prioritățile statelor membre. El consideră că cel mai probabil România va putea obține o decizie politică unanimă în 2025, în timpul președinției poloneze a Uniunii Europene.