Modificările recente aduse Legii Pensiilor în România au stârnit îngrijorare și speculații cu privire la posibilele consecințe negative asupra pensionarilor. Potrivit unor experți, aceste modificări ar putea ascunde o capcană care ar putea duce la înghețarea pensiilor pentru o anumită perioadă de timp.
Posibila capcană a noii Legi a Pensiilor
Conform declarațiilor lui Bogdan Hossu, există o preocupare că în spatele promisiunilor de creștere a pensiilor, se ascunde un mecanism subtil care ar putea afecta negativ pensionarii. Un exemplu concret este cazul unei persoane care a muncit 40 de ani și are 40 de puncte de pensie.
În funcție de anul în care a fost emisă decizia de pensionare (2009, 2011, 2014, 2020), există posibilitatea ca aceste persoane să nu primească o majorare a pensiei în 2024. Astfel, pensiile acestor oameni ar putea fi înghețate pentru o anumită perioadă de timp, scrie RealitateaPLUS.ro.
Impactul asupra stabilității fiscale
Agențiile de rating avertizează că noua Lege a Pensiilor va contribui la o mai mare instabilitate fiscală în România. Aceasta se datorează faptului că această lege va accentua deficitul bugetar și va exercita presiuni suplimentare asupra capacității fiscale a țării.
Estimările arată că impactul bugetar al noii legi a pensiilor va fi de 0,6% din PIB în 2024 și de 1,7% din PIB în 2025, ceea ce va adăuga presiune asupra bugetului de stat.
Experții avertizează că, în următorii ani, deficitul bugetar al României va rămâne în jurul valorii de 6%, în timp ce țara are puține șanse să atingă ținta de 3% din PIB, conform angajamentelor față de Comisia Europeană.
În plus, veniturile fiscale din România sunt deja la un nivel scăzut, reprezentând doar 27% din PIB, în comparație cu restul Uniunii Europene.
Măsuri necesare pentru controlul deficitului bugetar
În contextul implementării noii Legi a Pensiilor, vor fi necesare noi măsuri fiscale pentru a controla creșterea deficitului și pentru a evita adâncirea situației financiare. Acest lucru poate fi dificil, mai ales într-un an electoral, când guvernul poate evita introducerea unor noi taxe.
Cu toate acestea, pentru a menține stabilitatea fiscală, este esențial ca autoritățile să găsească soluții pentru a reduce deficitul bugetar și a evita acumularea de datorii pe termen lung.