Reclamă

Potrivit noii Legi a Pensiilor, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, toți pensionarii din România vor beneficia de o indexare de 13,8% la data de 1 ianuarie 2024.

De-a lungul anilor, mai mulți cetățeni au ales să se pensioneze anticipat, ceea ce a determinat un număr mare de probleme în sistemul actual de pensii. Cu toate acestea, acești cetățeni își vor vedea rezolvate multe dintre problemele prin recalcularea pensiilor, care va fi efectuată la 1 septembrie 2024 în baza noii legi.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Noua formulă de calcul a pensiilor se bazează pe un număr mai mare de puncte și o valoare mai mare a punctului de referință (81 de lei). Numărul total de puncte este format din puncte contributive, puncte stabilitate și puncte perioade asimilate și necontributive.

Punctele de necontributivitate sunt așa-numitele „ani pierduți” cum ar fi anii de șomaj, armată sau facultate și valoarea fiecărui astfel de an este de 0,25 puncte. Punctele contributive sunt acordate pentru anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, fiecare astfel de an primind un punct.

Punctele de stabilitate se bazează pe perioada de timp în care o persoană a muncit, iar punctul de referință crește în această perioadă. De exemplu, o persoană care a rămas la locul de muncă timp de 26-30 de ani va primi 0,50 puncte pe an, iar o persoană care a rămas la locul de muncă timp de 31-35 de ani va primi 0,75 puncte pe an.

Calculul pensiei anticipate

Pentru a înțelege cum va funcționa recalcularea pensiilor anticipate, să luăm exemplul unei persoane care s-a pensionat anticipat la 60 de ani după ce a muncit 33 de ani. Această persoană a avut o perioadă de anticipare de 32 de luni și, prin urmare, i s-a aplicat o corecție de 14% la calcularea pensiei. Pensia sa actuală este de 1.676 de lei.

Conform noii legi, corecția pentru pensia anticipată va fi de 9%, iar această persoană va beneficia de mai multe puncte de stabilitate. Având în vedere că a lucrat timp de 33 de ani, va primi 4,75 puncte. Odată cu recalcularea la data de 1 septembrie 2024, pensia sa se va ridica la 2.100 de lei, adică o creștere cu 424 de lei față de cât primește în prezent.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro