În ultima vreme, situația de pe piața muncii este destul de „sensibilă”. Din ce în ce mai mulți angajați preferă să își dea demisia pentru că nu mai rezonează cu principiile companiei pentru care lucrează. Însă, ce este de făcut în situația în care angajatorul nu te concediază, ci alege să te oblige să îți dai demisia.
În practică, această situație a început să fie întâlnită din ce în ce mai des, când angajatorul îi obligă pe salariați să demisioneze, exercitând presiuni, uneori chiar amenințări, doar ca să îi determine să demisioneze. Întrebarea care se pune este de ce anagajatorii nu îi concediază pe salariați, pentru că așa ar fi mult mai simplu.
Răspunsul este unul foarte simplu. O decizie de concediere, într-o asemenea situație, ar fi ilegală, întrucât nu ar avea la bază un motiv serios, o cauză reală. Într-o asemenea situație, salariatul, dacă se supără, poate să atace respectiva decizie de concediere în instanță.
Înregistrăile audio sunt acceptate ca probe într-o astfel de speță
Angajatorii care îmbrățișează această practică meschină și salariatul cedează, demisionează și nu are niciun mijloc de probă prin care să demonstreze faptul că respectivul a avut un consimțământ viciat, lucrurile de încheie acolo pentru salariat.
În primul rând, este recomandat să amânați cât de mult posibil demisia și, eventual, să obligați angajatorul să vă concedieze. Este foarte greu, dar, într-o asemenea situația, decizia de concediere poate fi atacată în instanță cu contestație. De asemenea, mai puteți sesiza și ITM-ul de la sediul angajatorului.
În al doilea rând, dacă vă aflați în ipoteza în care nu ați mai rezistat presiunilor și v-ați dat demisia și nu aveți niciun mijloc de probă, lucrurile se încheie aici. Desigur, situația se schimbă în cazul în care puteți aduce în instanță probe materiale, precum un martor care poate fi un fost coleg salariat al aceluiași angajator.