Proiectul legii pensiilor va fi dezbătut în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, după decizia Biroului permanent al forului legislativ. Această dezbatere va avea loc pe 20 noiembrie, începând cu ora 11:00.
Potrivit termenelor stabilite, deputații au până pe 17 noiembrie pentru a depune amendamente la proiectul legii pensiilor. Raportul final trebuie să fie depus până pe 20 noiembrie, astfel încât să poată fi dezbătut în ședința de plen.
Adoptarea proiectului de lege în Senat
Marți, Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului cu privire la recalcularea pensiilor. Votul a fost în favoarea proiectului, cu 85 de voturi “pentru”, 6 voturi “împotrivă” și 19 abțineri. Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost propuse de grupurile PNL și PSD.
Conform proiectului Guvernului, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se va majora cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. De asemenea, pensiile vor fi recalculate conform unei noi formule, începând cu 1 septembrie 2024.
Egalizarea vârstei de pensionare
Un alt aspect important al noii legi a pensiilor este egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați. Până în 2035, vârsta de pensionare va fi treptat egalizată la 65 de ani.
Ce a spus Marcel Ciolacu
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că legea pensiilor va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie și că se așteaptă ca aceasta să fie adoptată de Parlament până la sfârșitul lunii noiembrie. El a subliniat că noua lege va elimina unele inechități și că implementarea va necesita dezvoltarea unui nou soft conform prevederilor legii.
„Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechităţi. O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant, trebuie făcut noul soft pe baza legii”, a mai declarat premierul, în urmă cu câteva săptămâni.