Reclamă

Salariile în România au înregistrat o creștere semnificativă față de anul trecut, conform unei analize a unui comparator salarial. Bucureștenii rămân cei mai bine plătiți, cu o medie salarială de 5.000 de lei. Urmează clujenii, timișenii și brașovenii.

Totuși, în aceste orașe, costul vieții este ridicat, cu aproape 40% din salariu alocat chiriei. Din acest motiv, tinerii se îndreaptă către domenii mai bănoase și care permit lucrul de la distanță.

Vlad a petrecut un an pregătindu-se pentru admiterea la Facultatea de Medicină. Cu doar două săptămâni înainte de examen, când a adormit cu manualul de biologie pe piept, și-a dat seama că acesta nu este drumul pe care dorește să-l urmeze.

A ales să se îndrepte către domeniul IT, deoarece îi plăcea matematica și fizica și a considerat că o facultate tehnică ar fi mai potrivită pentru el. A fost admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași și, după absolvire, s-a angajat imediat într-o firmă de IT din oraș, conform Euronews.ro.

Diferențele salariale și costurile de trai între Iași și Cluj-Napoca

Pe o piață în creștere, salariile din domeniul IT sunt peste medie, dar chiriile sunt, de asemenea, ridicate. În Iași, un tânăr poate plăti până la 1.500 de lei lunar pentru o garsonieră. Pentru a economisi mai mulți bani, Vlad a ales să lucreze remote pentru o firmă din Cluj-Napoca, unde salariul era mai mare.

Județele din România în care se dau cele mai mari salarii. Angajații care primesc peste 4.000 de lei pe lună

În Cluj-Napoca, un coach de programare nou angajat poate porni de la un salariu de 5.000 de lei. Cu toate acestea, și costurile de trai sunt mai mari în acest oraș, unde un apartament cu o cameră poate costa 1.800 de lei pe lună.

Diferențele salariale în diferite județe din România

Cluj-Napoca și Iași se numără printre județele cu cele mai mari salarii din țară, alături de Timiș, Brașov, Sibiu și București. În schimb, județele Vâlcea, Ialomița și Gorj se află la polul opus, cu salarii medii care nu depășesc 3.200 de lei, din care 1.500 de lei se duc pe chirie.

Negocierea salariului în România nu se bazează doar pe condițiile pieței, ci și pe învățarea continuă și dobândirea de noi abilități care pot contribui la dezvoltarea serviciilor și la avansarea în carieră. Specialiștii recomandă căutarea constantă a oportunităților de învățare și dezvoltare pentru a obține salarii mai mari și pentru a urca în ierarhia profesională.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro