Legea Pensiilor este supusă unor modificări semnificative, care vor aduce noi reguli și penalizări pentru pensionarea anticipată. Actul normativ va reglementa doar patru tipuri de pensii, în loc de cinci, așa cum este în prezent. În esență, pensia anticipată fără penalizări va dispărea, rămânând doar pensia anticipată cu penalizări.
O nouă abordare a sistemului de pensii
După ce a fost adoptată de Guvern, Legea Pensiilor urmează să treacă de Parlament și să primească aprobarea președintelui. Actul normativ va reglementa sistemul public de pensii și va aduce modificări semnificative în ceea ce privește pensionarea anticipată, potrivit informațiilor oferite de Avocatnet.ro.
Proiectul de lege va reglementa următoarele categorii de pensii:
– pensia pentru limită de vârstă;
– pensia anticipată;
– pensia de invaliditate;
– pensia de urmaș.
Astfel, se va păstra doar un singur tip de pensie anticipată, în timp ce legea actuală a pensiilor (Legea 263/2010) prevede două tipuri.
Pensionarea anticipată va fi posibilă doar cu penalizări
După intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, va exista doar pensia anticipată cu penalizare. Aceasta va fi acordată cu cel mult 5 ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au acumulat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv specificat în anexa nr. 5 a proiectului de lege.
De asemenea, vor beneficia de această pensie anticipată și cei care au realizat integral stagiul complet de cotizare contributiv menționat în anexa nr. 5.
Calculul valorii pensiei anticipate se va face prin reducerea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în funcție de stagiul de cotizare efectuat peste stagiul complet de cotizare contributiv și numărul de luni cu care s-a diminuat vârsta standard de pensionare.
Procesul de transformare a pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă va rămâne neschimbat după îndeplinirea condițiilor necesare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.
În acest moment, pensia anticipată se va converti automat în pensie pentru limită de vârstă, beneficiind de recalcularea acesteia prin eliminarea reducerilor aplicate anterior și, dacă este cazul, adăugând eventualele perioade de cotizare realizate în perioada de anticipare.