Reclamă

Ministerul Finanțelor a modificat Legea privind Fondul de Garantare a Asiguraților pentru a transpune o Directivă europeană, principala măsură fiind de eliminare a plafonului pentru despăgubirea pagubiților firmelor aflate în faliment, în speță City Insurance și Euroins.

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii privind Fondul de garantare a asiguraților (FGA), în scopul transpunerii Directivei (UE) 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului.

Această directivă vizează modificarea Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi. Proiectul de lege propune eliminarea plafonului pentru despăgubirea pagubiților firmelor aflate în faliment, precum City Insurance și Euroins.

Eliminarea plafonului actual

În prezent, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) efectuează plăți din disponibilitățile sale, respectând plafonul de garantare prevăzut de lege, stabilit la 500.000 de lei per creanță de asigurare. Prin modificările aduse legii FGA, se propune eliminarea acestui plafon, astfel încât plățile să fie efectuate în limita nivelului limitei maxime de răspundere a asigurătorului care a încheiat contractul RCA.

rca, preț rca, polițe rca

Aceasta înseamnă că despăgubirile vor fi acordate în funcție de limita de răspundere prevăzută în legislația aplicabilă locului de producere a accidentului și în contractul RCA.

Alte prevederi ale proiectului de lege

Pe lângă eliminarea plafonului pentru despăgubiri, proiectul de lege propune și alte modificări importante în ceea ce privește plata despăgubirilor cuvenite în temeiul contractelor RCA. Acestea includ:

  1. Dreptul persoanelor prejudiciate de a solicita Fondului plata despăgubirilor în cazul falimentului sau lichidării asigurătorilor;
  2. Extinderea protecției oferite de Fond și în cazul lichidărilor care nu sunt bazate pe insolvență;
  3. Obligația Fondului de a rambursa sumele achitate către organismele similare din statele de reședință ale persoanelor prejudiciate în cazul falimentului sau lichidării asigurătorilor;
  4. Dreptul Fondului de a obține rambursarea sumelor achitate direct persoanelor prejudiciate de la organismele din statele membre de origine ale asigurătorilor debitori aflați în procedură de faliment sau lichidare;
  5. Introducerea termenelor de soluționare a cererilor de plată a despăgubirilor și de efectuare a rambursărilor către organismele din alte state membre;
  6. Transpunerea altor cerințe ale directivei referitoare la schimbul de informații și cooperarea între Fond, asigurători și alte entități.

Data de intrare în vigoare a modificărilor

Conform proiectului de lege, modificările propuse trebuie să intre în vigoare până la 23 decembrie 2023. Astfel, se urmărește implementarea rapidă a noilor reglementări pentru a asigura o protecție mai bună a persoanelor prejudiciate în cazul falimentului sau lichidării asigurătorilor.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro