Reclamă

În ultimii ani, salariile în România au înregistrat o creștere, însă aceasta este departe de a satisface nevoile și dorințele noastre pentru un trai decent. Mulți se întreabă unde sunt aceste creșteri salariale și de ce nu se reflectă în buzunarele noastre. Ei bine, se pare că în mare parte aceste creșteri se regăsesc în sectorul public din România.

Să luăm ca exemplu un salariu brut de 5000 de lei. În realitate, în buzunarele noastre ajung mult mai puțini bani. Astfel, rămânem cu echivalentul în lei de 572 de euro.

În comparație, un angajat bulgar, la același salariu brut de 1000 de euro, rămâne cu 653 de euro, iar un olandez cu 746 de euro. Aceste calcule, prezentate de cursdeguvernare.ro, se bazează pe un studiu realizat de Romanian Business Leaders. Specialiștii au și o explicație pentru această realitate, conform Știriletvr.ro.

În România, deși avem o cotă unică de impozitare, contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii. Din cele 16 țări analizate în studiu, doar șase au același sistem ca în România. Aceasta este una dintre cauzele care duc la aceste discrepanțe salariale. Astfel, indiferent de salariul pe care îl primim, 57,2% din acesta ajunge în buzunarele noastre, iar 42,8% este reținut de stat.

Diferențe în impozitare

În medie, în toate aceste țări analizate, este mai profitabil să muncești decât în România. La finalul lunii, în medie, în aceste țări, rămâi cu 65% din salariu, în timp ce statul ia diferența. O problemă semnificativă este generată de contribuțiile sociale care se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii. Aceasta nu este singura explicație.

Unde se duc banii din salariile românilor. Este șocant cât oprește statul român din veniturile oamenilor comparativ cu alte țări

Există țări în care impozitarea muncii este progresivă, adică crește odată cu venitul. Cu cât venitul este mai mare, cu atât crește și impozitul. România a avut și ea acest sistem, însă s-a renunțat la el. Cu toate acestea, există discuții, în special din partea zonei social-democrate, care susțin reintroducerea acestui sistem.

Impactul reintroducerii unui sistem progresiv de impozitare

Cu toate că există discuții în privința reintroducerii unui sistem progresiv de impozitare, specialiștii de la Romanian Business Leaders susțin că aplicarea acestui sistem în acest moment ar avea un impact negativ asupra salariilor.

Mai exact, salariile ar scădea. De ce? Studiul comparativ atrage atenția asupra faptului că, în absența unei plafonări maxime a contribuțiilor sociale (CAS și CASS), un impozit progresiv în România ar duce la o scădere și mai mare a salariului net.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro