Reclamă

În ultima perioadă, limitarea plăților cash în România a devenit subiectul unei dezbateri aprinse. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a explicat că restricțiile asupra utilizării banilor cash există în țară încă din 1996, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Cu toate acestea, recent a fost luată măsura de a reduce plafonul de cash de la 10.000 lei la 5.000 lei pentru un singur comerciant. Aceasta înseamnă că fiecare persoană poate cheltui orice sumă, dar doar în limita a 5.000 lei la fiecare magazin.

Ministrul Câciu a subliniat faptul că 90% din populația României câștigă sub 4.000 lei pe lună, ceea ce face dezbaterea despre limitarea plăților cash la un singur comerciant „puțin disproporționată”. El a susținut că această măsură a fost asumată de Guvern și de Parlament, iar orice îmbunătățire a legislației poate fi discutată într-un cadru adecvat.

Câciu a mai menționat că există deja restricții în ceea ce privește utilizarea banilor cash între firme și persoane fizice autorizate, astfel că antreprenorii ar trebui să fie conștienți de aceste reguli.

Comisioanele bancare și lăcomia băncilor

Un alt aspect adus în discuție de ministrul Câciu este creșterea comisioanelor bancare, pe care le consideră nefundamentate și neexplicate. El a subliniat că într-o țară în care majoritatea cetățenilor utilizează cardurile pentru plata alimentelor, nu ar trebui să fie o problemă să se utilizeze cardul și pentru alte tranzacții.

Adrian Câciu, scos din sărite de discuțiile privind eliminarea banilor cash! Declarație șocantă: 90% dintre români câștigă sub 4.000 de lei pe lună!

Cu toate acestea, Câciu a atras atenția asupra faptului că băncile nu ar trebui să profite de această situație și să mărească comisioanele în mod artificial.

Reacția premierului și a liderului PNL

Premierul Marcel Ciolacu a susținut că lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash și că este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare.

El a anunțat că va convoca o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, precum și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile, pentru a lua o decizie pe această temă.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu susține limitarea folosirii banilor cash, deoarece nu toți românii trebuie considerați evazioniști fiscali.

El a subliniat că aceasta este o decizie luată în cadrul coaliției și că se va susține punctul de vedere al partidului în funcție de efectele acestei măsuri. De asemenea, Ciucă a considerat anormală creșterea comisioanelor bancare ca urmare a acestei măsuri.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro