În ultima perioadă, mai multe bănci din România au anunțat că vor crește comisioanele pentru operațiunile de retragere și depunere de numerar la ghișee, precum și pentru plățile inter și intra-bancare. Această măsură a fost determinată de intrarea în vigoare a legii privind limitarea numerarului în economie, o decizie controversată asumată de Guvernul Ciolacu.
În acest context, proprietarii micilor magazine din zonele rurale sunt cei mai afectați, deoarece plățile în numerar sunt predominante în aceste zone, iar comercianții sunt nevoiți să depună banii la bancă la sfârșitul zilei. Creșterea comisioanelor va duce la costuri suplimentare pentru aceștia.
Impactul asupra comercianților mici din zonele rurale
Proprietarii de mici magazine din zonele rurale se confruntă cu o situație dificilă în urma creșterii comisioanelor bancare. În aceste zone, plățile se fac în principal în numerar, iar comercianții sunt obligați să ducă banii la bancă la sfârșitul zilei. Astfel, ei vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru ca banca să le pună banii în cont, ceea ce va afecta costurile acestora.
Situația este cu atât mai dificilă cu cât numărul unităților bancare din zonele rurale a scăzut semnificativ în ultimii ani. Acest lucru înseamnă că proprietarii de magazine din aceste zone trebuie să parcurgă distanțe mai mari pentru a ajunge la cea mai apropiată bancă.
Situația unităților bancare și a bancomatelor în România
Numărul unităților bancare din România a scăzut semnificativ în ultimii ani, aproape că s-a înjumătățit. În mediul urban, situația este mai bună, dar în mediul rural sau pe litoral, situația este alarmantă. Există orașe care au rămas fără unități bancare și doar prin presiuni politice s-a reușit re-deschiderea unor bănci care închiseseră ultima unitate din cauza costurilor ridicate.
În plus, numărul bancomatelor la suta de mii de adulți este într-o situație precară. Aceasta înseamnă că reducerea plăților în numerar nu este recomandată în aceste condiții. Proprietarii de magazine de țară care încasează cash se confruntă cu dificultăți atunci când doresc să-și facă cumpărăturile în magazinele mari, unde ar trebui să își încarce banii pe card.
Argumente împotriva limitării plăților în numerar
Guvernul actual dorește să limiteze plățile în numerar pentru a combate evaziunea fiscală, dar această măsură este contestată de oameni și de comercianți. Cu toate acestea, cifrele arată că intențiile Guvernului vin într-un moment nepotrivit. Numărul ATM-urilor și al sucursalelor bancare scade, iar măsura preconizată de Guvern vine să mascheze incapacitatea de a reduce evaziunea fiscală.
Potrivit unui raport al Consiliului Concurenței, situația este dificilă atât în mediul urban, cât și în mediul rural. În mediul urban, o unitate bancară deservea aproximativ 4200 de clienți în 2015, ajungând în prezent să deservească 4700 de clienți.
În mediul rural, închiderea unităților bancare și creșterea numărului de clienți pe care o unitate trebuie să îi deservească îngreunează accesul la sistemul bancar. De asemenea, există o diferență semnificativă în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii în mediile de rezidență, unde dotarea cu unități self-service este mult mai redusă în mediul rural.
Relația românilor cu banii cash
Românii au o relație specială cu banii cash, iar acest lucru se reflectă în creșterea sumelor de bani ținute la saltea. La finalul verii, suma totală depășea 65 de miliarde de lei, iar creșterea față de primăvară a fost de peste 5%. Această sumă depășește capitalizarea bursieră a unor companii importante, cum ar fi Renault, Volvo sau Carrefour. De asemenea, valoarea lichidităților în afara sistemului bancar a crescut de 5 ori, ajungând la peste 15 miliarde de euro în vara acestui an.
Reacția lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a criticat băncile pentru creșterea „artificială” a comisioanelor în timpul dezbaterii privind limitarea plăților în numerar. El a anunțat că va organiza o întâlnire săptămâna viitoare la Guvern cu specialiști din Ministerul Finanțelor, BNR, reprezentanți ai IMM-urilor, băncilor și societății civile pentru a lua o decizie cu privire la banii lichizi.
Premierul Ciolacu a considerat intolerabilă creșterea artificială a comisioanelor bancare și a acuzat băncile de „lăcomie”. El a subliniat că lăcomia nu poate fi alimentată dezbaterile privind banii cash.
În acest sens, premierul a anunțat că va convoca o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, băncilor și societății civile pentru a lua o decizie cu privire la utilizarea banilor cash.
Lupta împotriva evaziunii fiscale
Premierul a reafirmat că nu va renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii fiscale și că va proteja românii de lăcomia unora care doresc să facă bani cu orice preț. El a subliniat că este important să se găsească un echilibru între limitarea plăților în numerar și nevoile comercianților și cetățenilor.