Reclamă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că noua lege a salarizării personalului medical va aduce modificări semnificative, în special în ceea ce privește salarizarea în weekend. În prezent, personalul de serviciu în weekend este plătit la nivelul salariului de acum 5 ani, iar această inechitate urmează să fie remediată.

Versiunea consolidată a legii a fost deja transmisă Ministerului Muncii, iar pașii importanți au fost făcuți pentru a asigura majorarea veniturilor personalului medical. Această modificare va asigura că medicii și personalul medical care lucrează în gardă vor primi o remunerație corespunzătoare, eliminând astfel problema salarizării gărzilor.

Salarii majorate de la 1 octombrie

În plus, Ministerul Sănătății a găsit fonduri pentru a majora salariile cadrelor medicale din instituțiile sanitare publice cu 15% începând cu 1 octombrie. Această creștere a veniturilor este posibilă datorită faptului că veniturile în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FOAM) au depășit așteptările pentru acest an.

Proiectul de lege propus de Ministerul Sănătății prevede majorarea veniturilor și cheltuielilor FOAM cu aproximativ 400 de milioane de lei. Aceste fonduri vor ajunge la 14,5 miliarde de lei, cu 2,8% mai mult decât volumul aprobat inițial. O parte importantă a veniturilor suplimentare provine din creșterea sumei contribuțiilor procentuale la salarii și alte recompense, ca urmare a creșterii salariilor.

Vești bune pentru o categorie de angajați! Vor primi bani în plus la salariu, dacă lucrează în weekend

De asemenea, veniturile obținute din primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au crescut, iar numărul de polițe achiziționate a depășit estimările inițiale. Alte venituri au provenit din încasările din impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației și din donații externe pentru servicii medicale acordate refugiaților din Ucraina.

Anunțul ministrului Sănătății

Aceste fonduri suplimentare vor fi utilizate pentru a majora salariile personalului din instituțiile medicale publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Printre acestea se numără asistența medicală primară, asistența medicală specializată de ambulatoriu, asistența medicală urgentă prespitalicească, asistența medicală spitalicească, serviciile medicale de înaltă performanță, serviciile medicale comunitare și la domiciliu, precum și serviciile de îngrijire paliativă.

În total, peste 312 milioane de lei vor fi alocate din FOAM pentru majorarea salariilor. Această majorare vine la un an de la ultima creștere a salariilor angajaților din instituțiile medicale publice din R. Moldova, care a fost de 10% pentru medici și de 5,5% pentru directorii și vicedirectorii instituțiilor medicale.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro