Reclamă

Stresul este o problemă majoră cu care se confruntă românii, conform statisticilor, situându-se în topul european al celor mai afectați de această afecțiune. Principalul factor cauzator al stresului este locul de muncă, iar specialiștii în psihologie avertizează că acesta poate avea consecințe semnificative în toate aspectele vieții.

Un studiu realizat de Eurostat dezvăluie că românii petrec mai mult timp la birou decât restul europenilor. Cu toate acestea, productivitatea este cu 30% mai scăzută. Astfel, 40% dintre respondenți petrec peste 45 de ore pe săptămână la serviciu, ajungând chiar și la 55 sau 65 de ore.

Stresul ocupațional în managementul mediu și de vârf

Este important de menționat că persoanele aflate în managementul mediu și de vârf suferă de stres ocupațional în proporție de 99,9%, la 2-3 ani după ce au avansat în funcție, ajungând la cel puțin un episod de burnout într-un interval de maxim 5 ani.

Deși statisticile indică locul de muncă ca principalul factor generat de stres în rândul românilor, psihologii susțin că există și alți factori care influențează calitatea vieții în mod semnificativ. Problemele financiare reprezintă un alt aspect care contribuie la „boala secolului”, conform Știripesurse.ro.

Importanța gestionării corecte a stresului

„Românii, așa cum o arată statisticile, tind să devină un popor foarte stresat. Calitatea vieții depinde foarte mult de acest factor, iar cei care nu își pot gestiona corect emoțiile și nu găsesc mijloace de relaxare eficiente, pot dezvolta depresie, anxietate sau chiar probleme grave de sănătate”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Clasament îngrijorător! Românii, printre cei mai stresați europeni din cauza job-ului. Își sacrifică sănătatea pentru un salariu mai bun

Nivelul de trai din România este destul de scăzut, iar problemele financiare sunt o realitate pentru o mare parte din populație. Potrivit psihologilor, mulți români își sacrifică sănătatea pentru a obține un venit lunar mai bun. Astfel, mulți se văd nevoiți să accepte locuri de muncă care nu le aduc satisfacție și care inevitabil conduc la neplăceri.

Sacrificarea viselor pentru un trai mai bun

„Multe persoane activează în domenii care nu le provoacă nici cea mai mică plăcere. Astfel, mulți au ales să-și sacrifice visele pentru un trai mai bun, pentru un salariu care să le permită o viață decentă”, a menționat Andreea Coman, psiholog clinician.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro