Premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă au anunțat că pensiile vor crește de două ori în anul viitor. Prima majorare va avea loc la 1 ianuarie și va fi de aproximativ 14%, în concordanță cu rata inflației.
Cea de-a doua majorare va avea loc la 1 septembrie, după recalculare, în conformitate cu noua lege a pensiilor. Această măsură are ca scop asigurarea unei creșteri semnificative a veniturilor pentru pensionari.
Principiile de bază ale noii legi a pensiilor
Noile principii de bază ale legii pensiilor sunt contributivitatea, stabilitatea în câmpul muncii, echitatea și solidaritatea. Stabilitatea în muncă va fi recompensată prin acordarea de puncte suplimentare pentru vechime, pentru stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani.
Toate pensiile vor fi majorate în funcție de rata medie anuală a inflației, iar recalcularea pensiilor va fi realizată conform noii formule de calcul. Această măsură asigură faptul că nicio pensie nu va fi mai mică decât valoarea actuală.
Cotizațiile și vârsta de pensionare
Vechimea minimă de cotizare va fi de 15 ani, iar vechimea maximă de cotizare va fi de 35 de ani. Sporurile nepermanente contributive vor fi luate în considerare la calculul pensiei. Începând cu anul 2035, atât femeile, cât și bărbații vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani. Femeile care au mai mulți copii vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare.
Proiectul de lege ar putea fi aprobat de guvern în săptămâna următoare și apoi transmis parlamentului pentru adoptare. Coaliția de guvernare își propune ca noua lege a pensiilor să fie aprobată de legislativ până la sfârșitul lunii următoare, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
În termen de șase luni de la intrarea în vigoare, toate pensiile aflate în plată vor fi recalculare cu ajutorul unui software nou, asigurându-se astfel o implementare eficientă a noilor prevederi.