Reclamă

Prețul global al petrolului este un subiect de interes major pentru economia mondială și, în ultimul raport publicat de Banca Mondială, sunt prezentate previziuni și scenarii posibile pentru evoluția acestuia în perioada următoare.

În primul rând, se estimează că prețul petrolului va atinge în medie 90 de dolari pe baril în trimestrul patru din 2023, iar în 2024 se va reduce la un nivel mediu de 81 de dolari pe baril. Aceste estimări sunt influențate de încetinirea creșterii economice, care va atenua cererea de petrol.

Cu toate acestea, Banca Mondială avertizează că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea majora semnificativ prețul petrolului.

Banca Mondială trage un semnal de alarmă

Raportul menționează că, deși prețul petrolului a crescut cu doar 6% de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, prețurile altor materii prime, cum ar fi produsele agricole și metalele, au rămas relativ stabile. Cu toate acestea, Banca Mondială analizează trei scenarii de risc bazate pe conflictele anterioare din regiune și impactul acestora asupra prețului petrolului.

Primul scenariu, denumit „mică perturbare”, presupune o reducere a producției de petrol similară cu cea din timpul războiului civil din Libia în 2011. În acest caz, prețul petrolului ar crește între 93 și 102 dolari pe baril în trimestrul patru din 2023.

Al doilea scenariu, numit „perturbare medie”, se referă la războiul din Irak din 2003 și ar duce la o scădere a livrărilor globale de petrol cu 3-5 milioane de barili pe zi, ceea ce ar majora prețul petrolului între 109 și 121 dolari pe baril.

Cel de-al treilea scenariu, numit „perturbare masivă”, se referă la embargoul petrolier arab din 1973 și ar reduce livrările globale de petrol cu 6-8 milioane de barili pe zi. În acest caz, prețul petrolului ar ajunge inițial la 140-157 dolari pe baril.

Prețurile ar putea exploda din nou

Banca Mondială avertizează că prețurile mai ridicate ale petrolului vor duce inevitabil la prețuri mai ridicate ale alimentelor, ceea ce poate afecta semnificativ țările în curs de dezvoltare, care deja se confruntă cu niveluri ridicate ale inflației.

De asemenea, se menționează că cererea de petrol a Chinei a rămas surprinzător de rezilientă în ciuda turbulențelor din sectorul imobiliar. În ceea ce privește producția și exporturile Rusiei de petrol, acestea au rămas relativ stabile în ciuda embargoului impus de Occident.

Exporturile către UE, SUA și alte țări occidentale au scăzut, dar au fost în mare parte înlocuite prin creșterea exporturilor către China, India și Turcia.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro