Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că mulți români au credite la bancă. Fie că și-au cumpărat case, fie că și-au cumpărat apartamente sau case, toți sunt îndatorați, iar ceea ce îi demoralizează și destabilizează pe mulți este dobânda.
Nu multă lume știe că un credit la bancă poate fi plătit fără să fie afectat de o dobândă uriașă. Așa cum știu deja cei care au credite, în prima parte a timpului se plătește mai mult dobândă și mai puțin efectiv din rată.
Ca un exemplu concret, vorbim despre un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, credit pentru casă. Așa cum se știe, deja, în prima parte a creditului avem foarte multe dobânzi și comisioane, adică cea mai mare parte de rată. Întrebarea care se pune este cum facem în cazul în care vrem să scăpam mult mai repede de credit și să plătim mai mult din el.
Este foarte important să avem în cap structura graficului aferent creditului. Pentru creditul menționat, vorbim despre o rată de 1.400 de lei, din care este foarte puțin fond principal, în jur de 200 de lei. Restul de 1.200 de lei din rată reprezintă dobânda.
Operațiunea se repetă ori de câte ori aveți bani
Dacă reușim, pe lângă rata lunară de 1.400 de lei să mai dăm încă o rată de principal de 200 de lei, am mai scăpat de încă o rată. De reținut este faptul că, în momentul în care îți crește dobânda, se recalculează scadențarul.
Pontul pe care băncile nu vor să îl știți pentru a scăpa mai repede de credit și mai ieftin este acela că, imediat după data scandentă, mai plătim o rată de principal din luna următoare. Astfel, pică următoarea rată. Dar, nu trebuie scăpat din vedere faptul că trebuie mers la bancă pentru a se scădea perioada.
La un credit ipotecar pe termen lung, perioada este cea mai păguboasă pentru că în fiecare lună se plătește dobândă. Cu cât creditul se plătește în mai puțin timp, cu atât plătim mai puțină dobândă.