Reclamă

Autoritățile asigură că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării pensiilor care va avea loc anul viitor. Cu toate acestea, calculele prezentate la Antena 3 CNN arată că unii români vor avea parte de creșteri negative, adică de scăderi în cuantumul pensiilor.

Creșteri și scăderi în recalcularea pensiilor

În timp ce majorarea pensiilor din 2024 va aduce creșteri de până la 30%, unele persoane vor avea parte de creșteri negative, care pot ajunge până la minus 11,35%. Aceste calcule se bazează pe indicii de corecție și se aplică în funcție de anul nașterii și anul pensionării.

Creșteri și scăderi în funcție de anul nașterii și anul pensionării

Cele mai mari creșteri se aplică românilor născuți în perioada ianuarie-martie 1950 și care s-au pensionat în intervalul ianuarie-martie 2015. Aceștia vor avea o creștere de 30,84% a pensiei.

Pe măsură ce anii de naștere și de pensionare variază, procentele de creștere scad, ajungând la un indice de corecție de 1,41, unde creșterea devine negativă.

Adevărul despre recalcularea pensiilor. Cine sunt românii mai puțin norocoși. Scad pensiile?

De exemplu, pentru cei care s-au pensionat în anii 2020-2023 și au un indice de corecție de 1,41, creșterea va fi de minus 0,71%. Scăderile negative pot ajunge până la minus 11,35% pentru pensionarii născuți în perioada octombrie 1958-octombrie 1961 și pensionați în intervalul ianuarie 2020-noiembrie 2023.

Asigurări că pensiile nu vor scădea

Fosta șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, asigură românii că pensiile nu vor scădea, chiar dacă vor exista creșteri negative. Cuantumul pensiei rămâne același, iar procentul mic de creștere se datorează indiciilor mari de corecție.

Creșteri echitabile pentru rezolvarea inechităților

Oficialii susțin că majorarea pensiilor are ca scop rezolvarea unor inechități și se aplică în mod echitabil. Astfel, cei cu pensii mici vor beneficia de creșteri mai mari, în timp ce femeile vor avea creșteri mai mici decât bărbații.

De exemplu, femeile vor avea creșteri de 11%, în timp ce bărbații vor avea creșteri de 30%. Acest lucru se datorează faptului că stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și patru luni, în timp ce pentru bărbați este de 25 de ani.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro