Reclamă

APIA a autorizat plata în avans a subvențiilor pentru anul 2023 către un număr de 100.135 de fermieri, în valoare de aproximativ 41,04 milioane de euro.

Această decizie a fost luată în urma publicării unui act normativ emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în Monitorul Oficial nr. 956, referitor la regimul subvențiilor pentru Campania de plată în avans.

Bani de la stat pentru fermierii români

Ordinul 447/2023, aprobat în anul 2023, a permis relocarea sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe decuplate finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027.

Transferul sumelor către fermieri a fost realizat de către APIA în sistemul financiar contabil al instituției.

Aceste sume au fost transferate către un număr de 100.135 de fermieri, în vederea efectuării plăților în băncile comerciale și/sau Trezorerie. Pentru a răspunde nevoilor financiare ale fermierilor români, APIA a prelungit programul de lucru până la orele 24:00.

Conform Campaniei din 2023, APIA acordă avansuri în cuantum de 70% din FEGA pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate.

Plățile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plățile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Se dau bani de la stat pentru acești români

Pentru anul de cerere 2023, plățile directe decuplate, finanțate din FEGA prin intermediul Planului Strategic PAC 2023-2027, se acordă în trei situații distincte.

Prima situație este reprezentată de sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), care are un cuantum per hectar de 97,5715 euro și un procent maxim de avans de 70%.

A doua situație este reprezentată de sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), care are un cuantum per hectar de 51,1365 euro și un procent maxim de avans de 70%.

A treia situație este reprezentată de sprijinul completentar pentru venit pentru tinerii fermieri, care are un cuantum per hectar de 46 euro și un procent maxim de avans de 70%.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro